Монголд барааны үнэ тогтмол өсөж байгаа энэ үед Бразилийн судлаачид нэгэн аймшигт судалгааны дүнгээ гаргажээ. Бараа ялангуяа хүнсний бүтээгдэхүүний үнэ өсөх нь дагаад хорт хавдрын өвчлөлийг нэмэгдүүлдэг гэнэ. Шалтгаан нь энгийн агаад хүнсний бүтээгдэхүүний үнэ нэмэгдэхэд ихэнхи иргэдэд эрүүл зөв хооллолт гэгчийг умартаж аль хямдыг нь сонгон хүнсэндээ хэрэглэдэг аж. Эдийн засгийн өсөлт буурч мөнгөний ханш унахад юуны түрүүнд хүнсний бүтээгдэхүүний үнэ нэмэгддэг.
Тэр тусмаа та бидний цэвэр, байгалийн эсвэл органик гэгддэг хүнсний бүтээгдэхүүний үнэ хамгийн түрүүнд өсдөг. Харин чанар муутай химийн найрлагатай гэгддэг бүтээгдэхүүний үнэ бараг тогтмол, бага зэргийн л өсөлттэй байдгаас иргэд тэдгээрийг худалдан авахаас өөр аргагүй болж энэ нь бүх төрлийн хорт хавдрын өвчлөл нэмэгдэх үндсэн шалтгаан болдог гэнэ.