С.Даваасүрэн:Цагаан будааны тухай хуурамч мэдээлэл мэргэжлийн байгууллагын ачааллыг ихэсгэж байна

Сүүлийн үед фэйсбүүк, твиттер зэрэг цахим сүлжээгээр баталгаагүй, олон нийтийг төөрөгдүүлсэн дүрс бичлэг, худал мэдээлэл цацагдах нь их болсон. Саяхан цагаан будаа шатааж буй бичлэгийг фэйсбүүкт оруулж “хуванцраар хийсэн хуурамч будааг монголчууд хүнсэндээ хэрэглэж байна” гэсэн мэдээлэл олон нийтийн дунд тархсан. Тиймээс өчигдөр Нийслэлийн мэргэжлийн хяналтын газраас цагаан будаатай холбоотой асуудлаар мэдээлэл хийлээ. Мэргэжлийн байгууллагын зүгээс “Цагаан будааг шатаахаар барьцалддаг” гэсэн тайлбар өгсөн юм. Энэ үеэр Нийслэлийн мэргэжлийн хяналтын дэд дарга С.Даваасүрэнгээс дээрх асуудлыг тодрууллаа.

-Сүүлийн үед олон нийтийн сүлжээгээр цацагдаад байгаа цагаан будаатай холбоотой асуудлаар тодорхой тайлбар өгөхгүй юу?

-Энэ анхны тохиолдол биш. Өмнө 2014 онд “хуурамч цагаан будааг Монголд импортоор оруулж ирэн иргэдэд худалдаалж байна. Хуурамч будаа нь усанд хийхээр уусч байна, гараар үрэхээр бяцарч байна” гэсэн мэдээлэл олон нийтэд хүрсэн. Энэ мэдээллийн дагуу бид Улаанбаатар хотод цагаан будааг худалдаалж буй цэгүүдээс тодорхой хэмжээний дээж авч лабораторийн шинжилгээ хийсэн. Гэвч шинжилгээний үр дүнд хуурамч цагаан будаа гэдэг нь нотлогдоогүй. Харин хадгалах хугацаа дууссан, муудсан будаа болох нь нотлогдож байсан. Анх 2011 онд Хятадын олон нийтийн сүлжээнд будаа шатааж буй мэдээлэл гарч байсан. Худал мэдээлэл болох нь нотлогдсон. Энэ удаагийн фэйсбүүкээр цацагдсан нь “Резинэн, нийллэг материалаар хийсэн будаа байна. Үүнийг нь шатааж үзэхэд барьцалдаж байна” гэсэн дүрс бичлэгийг олон нийтэд үзүүлсэн. Ер нь үр тарианы 70-80 хувь нь цардуулаас бүтдэг. Харин цагаан будааны 80 хувь нь цардуул байдаг. Цардуул нь цавуулаг чанартай болохоор шатахаараа хоорондоо барьцалддаг юм. Ийм ойлгомжтой зүйлийг шатааж, нийгэмд ташаа мэдээлэл өгч байгаа нь буруу. Фэйсбүүкээр уг бичлэгийг үзээд нэлээдгүй хүмүүс дагаж, цагаан будаа шатааж үзсэн байх. Улмаар үр дүн нь адилхан байсан учир иргэд энэхүү мэдээлэлд итгэсэн болов уу. Ер нь сүүлийн үед олон нийтийн цахим сүлжээгээр цацагдаж буй худал, хуурамч мэдээлэл утгаа алдаж байна. Үүнд хууль, хяналтын байгууллагууд хяналт, шалгалт хийх байх.

-Сошиалаар баталгаагүй хүнсний бүтээгдэхүүний талаар янз бүрийн мэдээлэл цацагддаг. Тэр бүрт МХЕГ-аас хяналт, шалгалтын ажил зохион байгуулдаг уу?

-Өчигдөр “Шөлөндөө” хоолны газраас өт гарчээ гэсэн мэдээлэл зарим сайтаар явсан. Энэ дагуу бид зохих хяналт, шалгалтын ажил хийх гэж байна. Мэргэжлийн хяналтын байгууллага ард иргэдийнхээ эрүүл аюулгүй байдлын төлөө ажиллаж, урьдчилан сэргийлдэг. Гэтэл энэ мэт хуурамч мэдээллээс болж бидэнд маш их ачаалал ирж, зардал үүсэж байна. Манай улс цагаан будааныхаа хэрэгцээг 100 хувь импортоор оруулж ирдэг. Тийм болохоор хилээр орж ирж байгаа хүнсний бүтээгдэхүүнийг бид нарийн шалгадаг. 2017 онд МХЕГ-ын Хүнсний аюулгүй байдлын үндэсний лавлагаа лабораторид 100 дээж, цагаан будаа импортлогч, савлагч 28 аж ахуйн нэгж, долоон иргэний хүсэлтээр 39 дээж, нийт 139 дээжийг мэдрэхүй, чийг, гадны хольц, хортон шавж, пестицид, хүнд металлын үлдэгдэлийг тодорхойлох үзүүлэлтээр шинжлүүлэхэд 12 дээж 17 үзүүлэлтээр шаардлага хангаагүйгээс есөн дээж мэдрэхүйн үзүүлэлтээр, хоёр дээж хугацаа дууссан, зургаан дээж хорио цээртэй хортон шавьжийн үзүүлэлтээр шаардлага хангаагүй гарсан. Үүний дагуу тухайн аж ахуйн нэгж байгууллагуудыг Зөрчлийн тухай хууль болоод бусад хууль, тогтоомжийн дагуу хариуцлага ногдуулж, зөрчилтэй цагаан будааг устгалд оруулсан. Үүнтэй адил иргэдээс ирсэн гомдол бүрийг шалгаж, тодорхой зөрчил илэрсэн тохиолдол бүрт нь хариуцлага тооцож ажилладаг. Энэ удаагийн фэйсбүүкээр цацагдсан мэдээллийн дагуу иргэдээс манай байгууллагад нэг ч гомдол ирээгүй.

 

Үргэлжлэлийг энд дарж уншина уу

Санал болгох мэдээ

Улаанбаатар хотын ундны усны нөөцийг нэмэгдүүлэхээр “Туул усан цогцолбор” төслийг хэрэгжүүлнэ

Нийслэл Улаанбаатар хотын иргэдийн эрүүл аюулгүй орчинд амьдрах нөхцөлийг бүрдүүлэх, экосистемийн тэнцвэрт байдлыг хангах, ундны …