Энэ удаа та бүхэндээ бие организмыг цэвэрлэж, гоо сайхан харагдуулах нэгэн шидтэнийг танилцуулан зөвлөх гэж үзье.
Энэ бол тарвас. Би урд зөвлөмжиндөө давсаг бөөр, гэдэс ходоодоо цэвэрлэхдээ нэг өдөр өлөн байж, улаан манжингийн шүүс ууж, бүтэн өдөржин тарвас идэхийг зөвлөж байсныг та бүхэн санаж байгаа байх. Хүн жилдээ нэг удаа ингэж бүх эрхтэнээ цэвэрлэхэд таны бие ямар их баярлах болдоо. Тэр хичээл дээр би улаан манжинг нь түлхүү хэлж өгсөн бол энэ удаа тарвасны талаар нь жаахан дэлгэрэнгүй зөвлөе.
Хүмүүс жилдээ нэг удаа яндангаа хөөлдөг шүү дээ,Яг үүн шиг гэдэс ходоод, бөөр давсагаа цэвэрлэж байх хэрэгтэй. Тарвас их идсэний дараа гэдэс цэвэрлэгдэж, арьсны өнгө зүс хүртэл сэргэж ирдэг.
Ямар учиртай юм бол:
1. Тарвасны найрлагын 92 хувь нь ус байдаг учраас биеийг чинь шингэнээр хангаж, өлсөх мэдрэмжийг дарах болно. 8 аяга цэвэр ус уухаас хамаагүй хөгжилтэй, амттай аргаар шингэнээ нөхөж, залуу төрх, гэрэлтсэн арьстай болж болох нь ээ. Мөн халуурах, хөлөрч ундаасах, шээс хорогдох, шээсний өнгө хэт шар болох зэргийг эмчлэхээс гадна амны хөндийн үрэвсэлтэй хүн хэрэглэвэл маш тохиромжтой.
2. Бидний хоолны нэмэлт бүтээгдэхүүнээр
3. Тарвас мөн бие организмаас хортой бодисуудыг зайлуулдаг. Тарвасанд эслэг, В1, В2 болон С, РР витамин, пектин, каротин, фолийн хүчил, түүнчлэн никель, төмөр, марганец, кали, магни зэрэг агуулагддаг учир хүнд эрч хүчийг байнга бэлэглэдэг. Хэрвээ фитнесстээ явахаасаа өмнө тарвас идвэл илүү эрч хүчтэй байж, булчинлаг болох болно.
4. Бие махбодийн эсийн гаднах, доторх шингэний харьцааг тогтвортой байлгаж, биеийн хүчил шүлтийн тэнцвэрийг барьж, хүн эрүүл амьдрах үндэс бүрдэнэ. Тарвасыг хүнсэндээ хэрэглэснээр цусны РН тэнцвэрждэг гэсэн үг.
5. Бөөр ходоодыг цэвэрлэж үрэвсэлээс хамгаалдаг. Ялангуяа шар өвчнөөр өвчилсөн хүмүүс идэхэд хамгийн тохиромжтой.
6. Бөөрний чулуу, шээсний хүчлийн нөлөөгөөр үүсэх талстуудаас сэргийлэх үйлчилгээтэй
7. Өдөрт 2—2,5 кг шийгуа идэж болно гэж хоол зүйчид үздэг. Ингэж идэхэд шээс хөөх үйлчилгээтэй учраас бөөр, зүрх судасны өвчний үед хавангаас ангижрахад тустай.
8. Их тарган хүмүүст тураах зорилгоор хэрэглэж болно.
9. Арьсыг цэвэрлэх, чангаруулах, уян зөөлөн болгох, өнгийг сэргээх, сэвх толбыг арилгах зэрэгт маск тавьж ашигладаг.
Хуурай болон хэвийн арьсанд нэг цайны халбага тарвасны шvvс, хоёр цайны халбага тарвасны vрийг нунтаглан єндєгний шартай хутгаж нэг єнгийн зуурмаг болтол хутгах хэрэгтэй. 15 минут нvvрэндээ тvрхээд бvлээн усаар угааж арилгана.
Харин тослог арьсанд бол дээрх зуурмаг дээрээ хэдэн дусал нимбэгний шvvс дусаана.
Хэрвээ та тослог арьстай бол хєлдєєсєн тарвасны шvvсээр єглєє бvр нvvрээ арчиж байгаарай. 15 минут хэртэй болсны дараа хvйтэн усаар нvvрээ шавших хэрэгтэй.
Гэхдээ анхаарах хэдэн зүйл байна.
• Бєєр болон цєсний чулуутай байх, цистит, тvрvv булчирхайн євчлєл, даралт ихсэх євчний vед заавал эмчийн зєвлєгєєг авах хэрэгтэй.
• Таван єдрєєс илvv хугацаагаар тарвас идэж хэрэггvй. Энэ бол нэг тєрлийн хvнсний бvтээгдэхvvн хэрэглэж богино хугацаанд турах аргыг хэрэглэж буй хvмvvсийн хувьд зайлшгvй мєрдєх ёстой алтан дvрэм юм. Учир нь таван єдєр бие организмыг цэвэрлэсний дараа эргээд тэжээлийн дутагдалд орж, хямрах аюултай.
• Тарвасны тураах хоолны дэглэм сахих хамгийн тохиромжтой vе нь найм болон есдvгээр cap. Энэ vед тарвас нь хамгийн шинэ, аминдэмээ алдаагvй байдаг.
• Тарвасыг их хэмжээгээр хэтрvvлж идэж болохгvй. Таны биеийн арван кг жин бvрт нэг кг тарвас оногдохоор тооцох хэрэгтэй. Тарвасны 80 хувь нь ус байдаг тул тураах дэглэм сахих vед бєєр болон зvрх судасны vйл ажиллагаа хоёроос гурав дахин нэмэгддэг.
www.facebook.com/munkhbaatar.munkhtamga