Монголчууд бэрээсийг шар тосонд багсарч хутган амталж иддэг. Шар тосыг өег, илч ихтэй, чанарлаг гэж үздэг. Биеийн хий хуйг дарахын тулд шар тос шингээсэн даавууг халааж бигнүүр хийж, бигнэдэг эртний уламжлал өдгөө ч хэрэглэсээр авай.
Будааг 2-3 удаа усаар угааж будаа агшаах савандаа хийж ургамлын тос, давс хийж агшаана.
Агшаасан будаа бэлэн болмогц дээр нь угааж дэвтээсэн үзэм, цөцгийн тос, элсэн чихэр нэмж зөөлөн хутгаж олгоход бэлэн болно.
Эх сурвалж: “Монгол хоолны 99 жор” – номноос