Эрүүл мэндийн яамнаас гаргасан коронавируст халдварын үед амралт, сувиллын газарт өгөх зөвлөгөөг хүргэж байна.
Амралт, сувиллын газарт:
- Өглөө бүр ажилтнуудын биеийн халуун үзэж тэмдэглэх
- Маск, тусгай амны эсвэл нүүрний хаалт зүүх
- Нэг удаагийн бээлий хэрэглэх
- Спиртэн суурьтай гар халдваргүйжүүлэгч байршуулах
- Гар угаах орчинг бүрдүүлэх, гарын цаас, саван тогтмол байлгах
- Хоолны ширээ, орыг 1-1,5 метр зайтай байрлуулах
- Нэг дор олноор хооллохгүй, ээлжлэн оруулах
- Агаар сэлгэлт сайн хийх, нэвт салхилуулах
- Аяга, таваг, халбага, сэрээг ахуйн хэрэглээний халдваргүйжүүлэх бодисоор угааж, цэвэр усаар сайтар зайлах
- Түүхий, хагас боловсруулсан болон бэлэн бүтээгдэхүүнийг зориулалтын дагуу хадгалах
- Ажилчдыг урьдчилан сэргийлэх үзлэгт тогтмол хамруулах
- Ажилчдад коронавируст халдварын эмнэлзүйн шинж тэмдэг, урьдчилан сэргийлэлтийн талаар мэдээлэл өгөх
- 1л усанд 25мл белизна хийж шал, тавцан, сандал, ор, хаалганы бариул зэрэг хатуу гадаргууг арчиж цэвэрлэх
- Алчуур, цагаан хэрэглэл зэргийг угаах, индүүдэх, наранд хатаах
- Хүн хүлээж авахын өмнө өрөөг сайтар халдваргүйжүүлэн цэвэрлэх
- Саун, бассейнд халдваргүйжүүлэлт байнга хийх
- Шавьж, мэрэгчгүйтгэл хийх
- Шинж тэмдэг бүхий сэжигтэй тохиолдлыг тусгаарлах өрөө бэлтгэх
- Коронавируст халдвараас урьдчилан сэргийлэх зөвлөмжийг ил тод байршуулах
Амрагч нарт:
- Амны хаалт тогтмол зүүх
- Гараа савандаж угаах, спиртэн суурьтай гар халдваргүйжүүлэгч хэрэглэх
- Нүүр, нүд, ам, хамартаа хүрэхгүй байх
- Бусадтай гар барихгүй, тэврэлдэхгүй, үнсэлдэхгүй байх
- Хүн хоорондын зай барих
- Хоол унд хувааж идэхгүй байх
- Гүйцэд болгосон хоол хүнс хэрэглэх
- Тамхи дамжуулан татахгүй байх
- Нэг өрөөнд бөөгнөрөхгүй байх
- Хэрэглэсэн амны хаалтыг ил задгай хаяхгүй байх
Эх сурвалж: Эрүүл мэндийн яам