Хүнсний аюулгүй байдал өндөр хэмжээнд яригдах болсон одоо цагт өрхийн хэрэглээний ногоог өөрсдөө тариалж хэрэглэх нь органик хүнсний ногоо хэрэглэх үндэс юм. Иймд доорх бяцхан мэдээллийг хүргэе.
Нэг хүний жилийн хэрэгцээт ногоо, түүнийг тариалax талбайн хэмжээ
Төмс, хүнсний ногооны |
Нэг хүний жилийн хэрэгцээ, кг-аар |
1 м.кв талбайгаас авах ургац, кг-аар |
Нэг хүнд оногдох талбай, м.кв-аар |
1. Төмс |
128 |
4 |
32 |
2. Бөөрөнхий цагаан байцаа |
35 |
5 |
7 |
3. Цэцэгт болон улаан байцаа |
6 |
2 |
3 |
4. Улаан лооль |
32 |
4 |
8 |
5. Өргөст хэмх |
12 |
3 |
4 |
6. Шар лууван |
8 |
4 |
2 |
7. Шар манжин |
6 |
3 |
2 |
8. Бөөрөнхий сонгино |
9 |
3 |
3 |
9. Вандуй |
5 |
1.5 |
3 |
10. Хурган чих |
6 |
3 |
2 |
11. Амтат чинжүү |
3 |
1.5 |
2 |
12. Амтат ногоо, яншуй |
4 |
4 |
1 |
13. Улаан лууван |
6 |
1.5 |
4 |
14. Сармис |
2 |
3 |
1.5 |
15. Гоньд |
0.2 |
0.2 |
1 |
16. Дун ногоо |
1.8 |
0.9 |
2 |
Бүгд |
264 |
77.5 |
Төмс, хүнсний ногоог тариалах хугацаа,
үрийн норм, суулгах гүний ойролцоо хэмжээ
Таримлын нэр |
Тариалах хугацаа |
10 м2 талбайд орох үр, гр |
Үр суулгах гүн, см |
Бөөрөнхий байцаа |
Шилэн дарлагад |
6-8 |
1-2 |
Шар манжин Улаан манжин Шар лууван Улаан лууван Цагаан лууван Урт байцаа Урт сонгинын хар үр Төл сонгино (товарын) Өргөст хэмх Улаан лооль Яншуй Жууцай Бууцай Шанцай Сармис Дун ногоо Үхэр сүүл Төмс Гэшүүнэ Цоохор маалинз |
V.20-VI.1 |
2-3 |
2-3 |
Тариалалтанд бэлтгэхдээ үрийг ариутгахаас эхэлнэ. Шар, улаан лууван, сармис, манжин, байцаа зэрэг хүнсний ногооны үрийг 45-50 хэм халуун усанд 20-25 минут байлгаад дараа нь 2-3 минут хүйтэн усанд хөргөх замаар юм уу эсхүл марганцын сулавтар уусмалд 20-25 минут байлгаад бүлээвтэр цэвэр усаар угааж ариутгана. Энэ нь үрэнд далд халдварыг бууруулна.
Хүнс, хөдөө аж ахуй, үйлдвэр үйлчилгээний хяналтын хэлтэс